Manifest

Samsung 035Fiecare dintre noi purtăm un mesaj, fie că vrem sau nu. Cu cât este mai clar acest mesaj, cu atât va fi recepționat mai ușor de oameni, și va ajunge la mai multe persoane. Așadar am pornit procesul clarificării mesajului pe care îl port. Mi-am pus multe întrebări. Foarte multe din aceste întrebări începeau cu „De ce”. Mi-am analizat critic felul în care aleg să postez ceva, să vorbesc ceva în public și să predic ceva. Clarificarea înseamnă și găsirea unicității și a nișei care mă diferențiază de ceilalți care au de asemenea mesaje valoroase. Dar cum eu nu pot fi nici unul din ceilalți care au mesaje bune, trebuie să am mesajul meu care se potrivește cel mai bine structurii, personalității și vieții mele.

Dacă ar fi acum să exprim într-o propoziție, mesajul meu ar fi acesta:

Ești un suflet în creștere

Multă vreme am fost înclinat să am un mesaj asemănător cu cei care promovează dezvoltarea personală sau prosperitatea, sau leadership-ul, dar mi-am dat seama că nu aceasta este chemarea mea. Mi-am descoperit mesajul pentru care am fost creat, pentru că Dumnezeu mi-a oferit mult mai mult decât pot oferi cărțile de self-help sau leadership. Mi-am găsit mesajul în domeniul dezvoltării spirituale.

Deși îmi cunoșteam domeniul acesta încă de la început, marea nevoie era de clarificare a mesajului personal. Nu este suficient să știi care e domeniul în care vrei să lucrezi. Este important să știi clar și sigur ce vei face în acest domeniu și cum vei face acest lucru. Trebuie să știi ce mesaj ai, cum îl vei transmite și cui.

Ești un suflet în creștere

Prima idee este că fiecare dintre noi suntem suflete, nu avem suflet. Ne definește ceea ce suntem, nu ce avem. Sufletul nu este o parte a ființei umane, ci este un întreg pe care Dumnezeu l-a format din țărână și scânteia de viață divină. „Atunci Domnul Dumnezeu l-a modelat pe Adam din ţărâna pământului şi a suflat în nările lui suflare de viaţă, iar Adam a devenit un suflet viu” (Genesa 2:7). Sufletul include toate domeniile vieții noastre, fizic, mental și spiritual, însă îl subliniez pe acesta din urmă, pentru că dezvoltarea personală evită exact partea noastră cea mai importantă, care ne definește – dimensiunea spirituală. Am fost creați cu o capacitate de a ne raporta la transcendent. Suntem ființe spirituale, și dacă ignorăm lucrul acesta, ne distrugem sufletul – ceea ce suntem în întregime. Dictonul latin spune mens sana in corpore sano, însă această definiție a omului trece cu vederea viața spirituală. A fi suflet înseamnă minte, corp și spiritualitate.

Adevărata noastră viață sălășluiește în spiritul nostru. Ceea ce aduce cele mai profunde împliniri nu este nici trupesc, nici intelectual, ci spiritual. De aceea accentul cade pe partea spirituală pentru că omul spiritual va avea grijă și de mintea lui și de corpul lui. Mintea este o cale de comunicare cu partea spirituală, iar trupul este contextul în care trăim. Nu putem influența foarte mult circumstanțele vieții noastre, dar avem control destul de mare asupra trupurilor noastre. De aceea ceea ce facem cu trupul nostru afectează spiritul nostru, și invers – „Sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește și sufletul tău” (3 Ioan 2).

Ești un suflet în creștere

A doua idee a acestui mesaj este că sufletul nostru are capacitatea de a crește, de a se dezvolta nelimitat. Din această perspectivă se va înțelege și mai clar că suntem în principal ființe spirituale. De ce? Spuneam anterior că sufletul nostru are trei dimensiuni principale, fizic, mental și spiritual. Din punct de vedere fizic creștem până la o anumită vârstă. Apoi putem dezvolta fizicul nostru prin exercițiu și dietă, dar există limite și condiții impuse de lumea fizică datorită cărora ne vom plafona la un moment dat în dezvoltarea noastră fizică.

Din punct de vedere mental, aici limitele sunt cu mult mai departe. Creierul nostru a fost conceput cu o enormă capacitate de dezvoltare. Există și acel prag limitativ despre care se vorbește, și anume că oamenii încă nu au reușit să depășească 10% din folosirea creierului. Nu știu cât de veridică și certificată este această informație, dar este just că în timpul vieții unui om reușim să acumulăm doar puțin și folosim doar o mică parte din capacitățile minții noastre. La început oamenii trăiau vieți care se apropiau de 1000 de ani (Adam 930, Metusalah 969). Pe parcursul acestor ani, mintea lor creștea și se dezvolta tot mai mult. Dar privind din perspectiva veșniciei, dezvoltarea aceasta mentală, la un moment dat în eternitate, poate ajunge la un platou. Apostolul Pavel spunea că până și „cunoştinţa va avea sfârşit” (1 Corinteni 13:8). Însă există ceva care nu se va sfârși, nu se va epuiza niciodată, nu se va plafona niciodată – Dragostea, spune apostolul.

Dragostea, după unii oameni, este doar un sentiment. Însă ea este un principiu etern, trăsătura esențială a divinității, pentru că „Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4:8). Dumnezeu este inepuizabil, de aceea spiritualitatea noastră are o capacitate absolut inegalabilă – aceea de a se dezvolta fără sfârșit, fără limite. Acest lucru se poate întâmpla fără să ajungem vreodată să Îl egalăm pe Dumnezeu. Noi creștem spiritual la infinit, însă Dumnezeu este un infinit de infinituri.

Adevărul acesta, că din punct de vedere spiritual putem crește fără limite, este un principiu care funcționează doar în viața anumitor oameni. Creșterea aceasta nu se întâmplă de la sine, nu se întâmplă automat, nu are loc fie că vrei, fie că nu vrei. Acest lucru ne conduce la a treia idee, poate cea mai importantă, pentru că este cea mai practică.

Ești un suflet în creștere

Sufletul crește doar dacă i se dă valoare prin hrană, autodisciplină și abstinență. Ne întoarcem din nou la fizicul nostru. Un copil nu va crește normal dacă nu este hrănit suficient și nu doarme suficient. De asemenea, tipul de hrană are o importanță covârșitoare pentru corpul nostru. Abstinența de la substanțe dăunătoare sau moderația în cele sănătoase este de asemenea un principiu fără de care nu putem funcționa la potențial maxim. Exercițiul fizic, după ultimele cercetări în sănătate, este chiar mai important decât alimentația. Așadar, dacă dai vaolare corpului tău, îl vei hrăni corespunzător și te vei disciplina și în privința activității și a odihnei. Doar așa se poate dezvolta fizicul nostru.

Mintea noastră are și ea nevoie de hrană. Dezvoltarea intelectuală nu poate fi concepută fără educație, citit, mult citit, creație, luarea deciziilor și evaluare. Ceea ce vedem, ceea ce auzim și toate celelalte capacități senzoriale ale omului, sunt porți de intrare în mintea noastră. Așadar, prin aceste căi îți hrănești nu doar simțurile, ci și mintea. Ceea ce îți permiți să urmărești la TV sau pe internet îți umple creierul și se va fixa în memoria noastră pentru totdeauna. Fiecare informație este o cărămidă prin care se zidește mintea noastră. Fiecare lucru pe care îl auzim sau vedem ne hrănește intelectul. Cea mai mare problemă a societății noastre este că oferim creierului nostru o hrană de calitate îndoielnică, ba chiar o hrană care îl distruge. Ceea ce oferim minții noastre are o importanță capitală pentru felul în care se va dezvolta mintea noastră. De aceea și aici avem nevoie de autodisciplină și abstinență. Nu orice este interesant este și valoros pentru minte. „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos” (1 Corinteni 6:12).

Omul spiritual își înțelege adevărata valoare a sufletului său. El este spiritual nu datorită energiilor proprii, a eforturilor sau a străduințelor personale. Omul poate fi intelectual prin propriile eforturi de a-și cultiva mintea. Omul poate fi sportiv prin autodisciplina corporală pe care și-o impune. Nu putem face nimic cu mintea sau cu trupul nostru pentru a fi mai spirituali. Omul este spiritual datorită Spiritului, sau Duhului lui Dumnezeu, care îl umple. „Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi” (Romani 8:9), spunea apostolul Pavel. Așadar, imaginea sufletului se întregește cu prezența Duhului lui Dumnezeu în noi. El, Duhul Sfânt, folosește mintea, conștiința noastră, ca o cale de comunicare cu partea noastră spirituală. De aceea, felul în care hrănim mintea noastră vor hrăni automat și spiritul nostru. Odată primit în suflet, Duhul Divin umple întreaga ființă, spirit, minte și corp.

Dacă mintea noastră este calea de acces spre partea spirituală, trebuie să oferim minții noastre hrană spirituală, și aceasta va ajunge exact acolo unde trebuie. Spiritul nostru se hrănește nu doar cu ceea ce se întâmplă în mintea noastră, ci și ceea ce facem zi de zi. Partea noastră spirituală se hrănește cu alegerile noastre. Fiecare decizie corectă întârește spiritul nostru. Fiecare alegere proastă slăbește spiritul nostru. Oscar Wild descrie ce poate face din sufletul omului o viață fără principii, cu alegeri greșite, în romanul Portretul lui Dorian Gray. Omul își poate distruge sufletul prin propriile alegeri, sau îl poate fortifica prin alegeri corecte.

Ești un suflet în creștere

Am să fac o sinteză a ceea ce am scris mai sus.

Ești un suflet, nu ai un suflet. Sufletul cuprinde fizicul, mintea și spiritul, dintre care cel mai important este spiritul tău.

Ai o capacitate de creștere fără limite. Fizicul nostru este cel mai limitat. Minții noastre nu vom reuși să-i găsim limitele în această viață. Iar spiritul nostru are posibilități de creștere infinită în întreaga eternitate.

Crești în măsura în care îți descoperi valoarea sufletului tău. Felul în care îți hrănești corpul, mintea și spiritul, autodisciplina și alegerile tale sunt definitorii pentru creșterea sufletului tău sau distrugerea acestuia.

Descoperă-ți sufletul și lasă-l să crească!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s