De ce să mă mai rog, dacă oricum nu se întâmplă nimic?

Sursa: http://tolitasmusings.blogspot.ro/2016/03/theatre-review-simple8-presents-dont.html

Numeroase studii de cercetare au încercat să găsească dacă există vreo legătură între rugăciune și vindecarea bolnavilor. Majoritatea acestor studii nu au găsit nici o legătură. Ba mai mult, un studiu recent condus la Universitatea Harvard, numit STEP (The Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer – Studiul Efectelor Terapeutice ale Rugăciunii de Mijlocire) a concluzionat că cei pentru care s-au făcut rugăciuni, și ei au știut lucrul acesta, au avut complicații și o evoluție post-operatorie mai rea decât cei pentru care nu s-au făcut rugăciuni.

Pentru mulți oameni nu este nevoie de un astfel de studiu ca să renunțe la rugăciune, pe motiv că oricum nu ajută la nimic. Dar sunt de asemenea mulți oameni care, în ciuda lipsei răspunsurilor la rugăciune, ei continuă să se roage. De ce aceștia din urmă nu renunță la rugăciune? Și totuși, de ce să te rogi, dacă nu vezi nici un rezultat?

Scriitorul C. S. Lewis, cunoscut la noi pentru seria pentru copii Cronicile din Narnia, a fost și un mare apologet al credinței creștine. Auzind despre pregătirile pentru un astfel de studiu cu privire la rugăciune, el a scris:

„Problema e că nu văd cum poate funcționa rugăciunea adevărată în aceste condiții. Spus simplu, a face rugăciuni nu înseamnă a te ruga.” El a susținut că o astfel de abordare tratează rugăciunea „ca și o magie, sau o mașinărie – ceva ce funcționează automat”.

Rugăciunea nu este un Hocus pocus, sau un automat în care introduci fisa și livrează comanda. De ce să te rogi atunci când nu se întâmplă nimic? Vreau să îți ofer trei beneficii ale rugăciunii, din care primele două sunt chiar evidente.

Rugăciunea te ajută să te simți mai bine imediat

Pare un lucru minor, cu efect de placebo, dar este un fapt. Atunci când îți verși inima, când îți descarci sufletul înaintea cuiva, simți o ușurare de o povară. Așa este și când te rogi. Psihologii au observat emoții pozitive la credincioșii care se roagă. Iată ce am găsit pe site-ul psycologytoday.com:

„Rugăciunea, ca și meditația, influențează starea minții noastre care, la rândul ei, influențează „starea corpului” nostru. Reduce anxietatea, te ridică dintr-o stare depresivă, micșorează tensiunea arterială, stabilizează somnul și are un impact asupra funcțiilor anatomice, cum ar fi digestia și respirația. Mai mult, influențând starea corp-minte, rugăciunea și meditația de asemenea influențează gândirea noastră. Aceasta favorizează îmbunătățirea obiceiurilor minții și, prin urmare, modelelor de comportament. Aceste schimbări, în timp, produc schimbări în creier, mai departe influențând experiența noastră subiectivă și obiectivă asupra lumii și felului cum participăm la ea.” (sursa aici)

Rugăciunea regulată îți oferă beneficiile ritualului

Dacă vrei să știi ce la adus pe un om într-un anumit punct (bun sau rău), întreabă-l ce face cu regularitate.
Nu vei observa efectele benefice ale rugăciunii, dacă nu o integrezi în viața ta ca un ritual. Rugăciunea sporadică, din când în când, te face să te simți mai mult rău decât bine. Asta pentru că în general oamenii care nu se roagă regulat, se roagă atunci când întâmpină greutăți în viață. În felul acesta, rugăciunea este asociată cu momentele triste, neîmplinirile noastre, frustrările noastre, eșecurile noastre.

Unul din secretele rugăciunii se găsește în practicarea ei ca un obicei. Ea devine un ritual zilnic, fără de care nu putem trăi. Tot ceea ce facem în mod regulat ne definește. Primele ore din fiecare zi din viața ta formează un model pentru restul zilei. Ritualul, sau obiceiul de dimineață, îți oferă un motiv să te dai jos din pat și să înfrunți o nouă zi. Ritualurile oferă în viața emoțională, relațională, etc., stabilitate, echilibru, și energie.

Dacă faci din rugăciune un obicei, ea își va pune amprenta pe viața ta, și în timp vei vedea schimbări.

Rugăciunea te conectează la puterea Infinită

Cele două beneficii de mai sus funcționează fie că crezi într-un Dumnezeu real, fie că nu. Adică nici nu trebuie să fii creștin ca „rugăciunea” să aibă aceste beneficii. Dacă vorbești cu tine însuți (unii numesc asta rugăciune), te va ajuta să te simți mai bine pe moment, pentru că ai avut un moment de introspecție. Dacă îți faci un obicei, un ritual din asta, te va ajuta și mai mult, pentru că vei avea momentul tău în care te liniștești și te echilibrezi. Însă aceste două beneficii nici nu se compară cu conectarea reală de Dumnezeul Infinit.

Rugăciunea este cea mai mare putere la îndemâna omului, pentru că ea oferă posibilitatea de a accesa resursele inepuizabile din mâna Celui Atotputernic. Dar această putere nu funcționează decât dacă crezi. Isus spunea că „tot ce veți cere cu credință, prin rugăciune, veți primi” (Matei 21:22). Apostolul Iacov (unul din frații lui Isus, adică unul din fiii lui Iosif, soțul Mariei) spune cu convingere: „Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit” (Iacov 5:16). Dacă crezi într-un Dumnezeu infinit, care a creat universul, planeta Pământ, și pe tine, rugăciunea este calea de comunicare a ta cu El.

Există forțe uriașe angrenate în jurul nostru care fac tot posibilul ca să ne împiedice să ne rugăm. Aceste forțe sunt inteligențe malefice care știu că dacă ne rugăm cu adevărat, ele își pierd puterea asupra noastră. Nu e de mirare că sunt atât de mulți oameni care renunță la credința că rugăciunea poate face ceva. Există un interes mult prea mare ca oamenii să-și piardă încrederea în Dumnezeu și în rugăciune.

Dar ai putea spune că te-ai rugat de multe ori, fără să se întâmple nimic. Nu te pot contrazice, pentru că și eu am experimentat lucrul acesta în viața mea. Dar am experimentat și puterea rugăciunii. Am văzut răspunsuri clare la rugăciunile mele. Dacă sunt oameni care primesc răspuns la rugăciunea lor, înseamnă că se poate. Dacă ei pot, înseamnă că problema nu este la Dumnezeu, ci la mine, pentru că „Dumnezeu nu este părtinitor” (Fapte 10:34). Dacă sunt oameni care au reușit să primească răspunsuri la rugăciune, înseamnă că și tu ai putea să ai rugăciuni ascultate.

Vreau să-ți împărtășesc ceva din viața mea. În primăvara lui 2016 am fost implicat într-un program televizat la Speranța TV. Soția mea, Penina, și cu mine trebuia să fim gazdele unei emisiuni speciale dedicate familiei (Un singur trup, cu pastorul Cătălin Bărbulescu), timp de o săptămână. În primul weekend după ce a început emisiunea, am încercat să-mi fac și lucrarea mea de pastor, și pe cea de prezentator TV. Cu prima eram foarte obișnuit, însă a doua era pentru mine o noutate care solicita foarte multă energie. Crezând că predicarea în biserică și ședințele comitetului bisericii nu mă vor solicita, am decis că le voi putea face pe amândouă, pentru că îmi va rămâne suficientă energie pentru a face față înaintea camerelor de filmat. Am avut trei zile pline, dimineața slujind ca pastor, seara ca prezentator TV.

La mijlocul celei de a treia zi (duminică), după o noapte scurtă de somn, am simțit că mă lasă toate puterile, și că nu mă mai puteam concentra. Durerea de cap îmi provoca anxietate și disperare. Am încercat să mă odihnesc, ca să îmi recapăt puterile. În zadar am stat în pat 30 de minute, nu am reușit să adorm. Simțeam că în seara respectivă nu voi fi capabil să stau în fața camerelor de filmat.

Mintea mea crea toate scenariile negative, că mă voi bâlbâi, că mă voi bloca, voi leșina în fața camerelor. Atunci m-am pus pe genunchi, și cu ultimii stropi de energie am făcut o rugăciune: „Doamne, la Tine este puterea infinită. Eu mi-am epuizat orice fărâmă de putere, și am făcut asta pentru Tine. Împrumută-mi din puterea Ta, ca să Te pot reprezenta diseară!” M-am rugat în felul acesta până când anxietatea a dispărut, și am făcut loc credinței în suflet.

Am știut că Dumnezeu mă ascultase. Am simțit în corpul meu un supliment de putere pe care nu îl avusesem înainte cu 15 minute. Nu a fost doar efectul reducerii anxietății, ci într-un mod „foarte fizic” am simțit o nouă putere. M-am liniștit, și am ațipit pe genunchi. Atunci am știut că am pacea și puterea necesară să fac față cu succes provocării din seara aceea. M-am ridicat de pe genunchi și am spus soției că sunt proaspăt odihnit. Și acum mă mir cum am reușit să o scot la capăt în seara aceea. Puterea pe care am avut-o nu a fost de la mine. A fost putere de sus.

Rugăciunea adevărată îți face legătura cu Dumnezeul infinit. Doresc să îți ofer în acest blog câteva din secretele rugăciunii care te conectează de puterea infinită. Ea funcționează atunci când cunoaștem și respectăm principiile rugăciunii adevărate. Dacă vrei să fii la curent cu articolele care apar pe blog, completează formularul din dreapta sus (Urmărește-mă prin email) sau cel din subsolul paginii. Voi încerca să scriu un articol pe săptămână din experiența și studiul meu despre puterea rugăciunii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s